Δεκεμβρίου 20, 2008

Επιστολή έκκλησης συνεργασίας προς τους γειτονικούς δήμους

Προς τους Δήμους: Αγγελοκάστρου, Αιτωλικού, Αλυζίας, Κεκροπίας, Μεδεώνος, Φυτειών
Κοινοποίηση: Δήμο Αστακού

Αγαπητοί Συμπολίτες,
Όπως ίσως γνωρίζετε, η περιοχή του Αστακού αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια ένα μείζον πρόβλημα, το οποίο πρέπει να βρει άμεση λύση: Πρόκειται για την εγκατάσταση και λειτουργία εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση λιθάνθρακα στην ευρύτερη περιοχή που οριοθετεί το λιμάνι του Πλατυγιαλιού. Πίσω από την «επένδυση» αυτή βρίσκεται η ιταλική πολυεθνική Edison και τα Ελ.Πε., ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες φέρουν και τη Δ.Ε.Η. ως ενδιαφερόμενη για άλλη μονάδα.
Τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας είναι τα εξής:
α. Ο λιθάνθρακας έχει προκριθεί ως βασικό καύσιμο (έναντι των άλλων) για την ηλεκτροπαραγωγή από τον Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό για τα επόμενα 12 χρόνια.
β. Το Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο θέτει σε προτεραιότητα την βιομηχανοποίηση της περιοχής του Πλατυγιαλιού και σε δεύτερο πλάνο την ανάπτυξή του ως διαμετακομιστικό λιμάνι, συνεπικουρούμενο από το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο, το οποίο ρυθμίζει τις λεπτομέρειες για τη χρήση της γης.
γ. Η δραστηριότητα του λιμανιού στο Πλατυγιάλι βρίσκεται σε ύφεση, οι θέσεις εργασίας πολλών εργαζομένων σε κίνδυνο, αλλά καμία ενέργεια από τους υπεύθυνους φορείς δεν έχει γίνει, ώστε να διασφαλιστεί η μελλοντική του δραστηριότητα ως διαμετακομιστικού λιμανιού.
δ. Με την εύνοια των προϋποθέσεων που προαναφέρθηκαν, η εταιρία EDISON κατέθεσε, πέρσι το Μάη, αίτηση προς την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, προκειμένου να λάβει θετική γνωμοδότηση για την εγκατάσταση της ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας. Ανάλογες αιτήσεις για τις περιοχές του Μαντουδίου, του Αλιβερίου και της Αντίκηρας έχουν λάβει ήδη θετική γνωμοδότηση, κάτι που καθιστά το μέλλον δυσοίωνο για τον Αστακό.
ε. Ο πρωθυπουργός της χώρας, σε δέσμευσή του, κατέστησε σαφές ότι δεν θα δημιουργηθεί τέτοιου είδους εργοστάσιο, εάν υπάρξει ισχυρή αντίδραση από τους κατοίκους.
Πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται να γίνει εκτενής αναφορά στη βλαβερότητα του λιθάνθρακα ως καυσίμου, το οποίο περιέχει άνθρακα σε ποσοστά 70% - 90%. Τα παραδείγματα είναι απτά και γνωστά πανελληνίως: αύξηση των ποσοστών καρκίνων και λευχαιμιών (ειδικά σε μικρά παιδιά) για μια ευρεία ζώνη χιλιομέτρων, δηλητηρίαση της ατμόσφαιρας από τα καυσαέρια και της θάλασσας από τα απόβλητα, επιπτώσεις στις καλλιέργειες και, γενικότερη, ανάσχεση προσπαθειών διαφορετικών ειδών επενδύσεων (κυρίως τουριστικών) στην ευρεία περιοχή.
Τι έχει γίνει μέχρι τώρα από τον κόσμο του Αστακού:
α. Ο Δήμος Αστακού έχει ήδη καταδικάσει επίσημα αυτή την προσπάθεια υποβάθμισης της περιοχής και προς τούτο έχει δημιουργήσει Επιτροπή Αγώνα, η οποία ανέλαβε δραστηριότητα αμέσως, έκανε επαφές, δήλωσε την άρνηση των πολιτών στο σχέδιο της Edison στους ενδιαφερόμενους επενδυτές και κορύφωσε τις κινητοποιήσεις με το κλείσιμο των οδών που οδηγούν στο Πλατυγιάλι.
β. Πολλοί βουλευτές και πολιτευόμενοι στο Νομό μας (και αλλού) δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στον Αγώνα των Αστακιωτών.
γ. Σε πρόσφατη Λαϊκή Συνέλευση Πολιτών και Φορέων, δημιουργήθηκε ένα διευρυμένο συντονιστικό όργανο, αποτελούμενο από πολίτες και φορείς, προκειμένου να κλιμακωθεί ο αγώνας.
Όπως μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό, ένα εργοστάσιο που θα καίει λιθάνθρακα θα επηρεάσει όχι μόνο τον Αστακό, αλλά και ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία. Στον αγώνα των Πολιτών του Αστακού, ζητάμε και θέλουμε την έμπρακτη στήριξη των γειτονικών Δήμων, των οποίων η υγεία των πολιτών , η αγροτική ανάπτυξη και η τουριστική προοπτική βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο από τη μόλυνση. Πρέπει να διευρύνουμε το μέτωπο ενάντια στην Edison και τα Ελ.Πε., έτσι ώστε η αντίδρασή μας να γίνει γνωστή πανελληνίως και να καταστεί περισσότερο αποτελεσματική. Προσδοκούμε πολλά από τη στήριξη και τη βοήθειά σας. Στον αγώνα αυτό έχουν ΟΛΟΙ θέση και μπορούν να αναλάβουν ΟΛΟΙ δράση. Ζητούμε την, σε επόμενο έκτακτο ή τακτικό Δημοτικό Συμβούλιο, ενημέρωση, από μέρους μας, των μελών του για τις εξελίξεις και το συντονισμό των προσπαθειών μας.
Αστακός, 9 Δεκέμβρη 2008
Εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων και Πολιτών

E-mail: sintonistiko@yahoo.gr

Δελτίο Τύπου 5/12/2008, για τη Λαϊκή Συνέλευση της 30ης Νοεμβρίου

Την Κυριακή 30/11/08 πραγματοποιήθηκε στον Αστακό Λαϊκή Συνέλευση, με πρωτοβουλία των Φορέων, των Συλλόγων και των Πολιτών του Δήμου Αστακού και θέμα την μελετώμενη εγκατάσταση λιθανθακικής μονάδας.

Η εκτίμηση, σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εκδόθηκε, είναι θετικότατη όσον αφορά στο επίπεδο του διαλόγου, την προσέγγιση των θεμάτων, τη συμμετοχή του κόσμου και τα αποτελέσματα. Έδειξε ότι μπορεί να αποτελέσει αφετηρία μιας διαρκούς παρέμβασης των πολιτών σε πολλά μείζονα θέματα.

Η Λαϊκή Συνέλευση:
1) Επιβεβαίωσε την εκτίμηση πως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είναι αντίθετη στην εγκατάσταση λιθανθρακικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στο Πλατυγιάλι.

2) Έδειξε την αποφασιστικότητα των πολιτών να συντονίσουν τη δράση τους για να είναι αποτελεσματική.

3) Κατέδειξε την διάθεση των πολιτών να συνεργάζονται σε ακηδεμόνευτες πρωτοβουλίες.

4) Φανέρωσε τις αδυναμίες και την αναποτελεσματικότητα της διαχείρισης του προβλήματος από μια κλειστή Επιτροπή με έμφαση στη γραφειοκρατική και νομική παρέμβαση, σε αντίθεση με μια Ανοιχτή Συντονισμένη Πρωτοβουλία με έμφαση στην κινηματική και δυναμική συλλογική Προοπτική.

5) Απέδειξε την προβληματικότητα της ταύτισης των θεσμικών αυτοδιοικητικών πρωτοβουλιών με τις συλλογικές δραστηριότητες των πολιτών.

6) Κυρίως ανάδειξε την αναγκαιότητα συνεργασίας όλων των πολιτών, των φορέων και των θεσμών που τάσσονται κατά του λιθάνθρακα στο Πλατυγιάλι (και όχι μόνον εκεί).

7) Εκτίμησε την άμεση προτεραιότητα διεύρυνσης και κλιμάκωσης της δράσης, αλλά και την αναγκαιότητα διαρκούς ενημέρωσης και διαρκούς παρέμβασης στην τοπική και ευρύτερη Κοινωνία.

8) Κατέγραψε την αποφασιστικότητα των πολιτών να διερευνηθεί η υπόθεση των επικίνδυνων αποβλήτων και των - Άγνωστης φύσης και φορτίου- Αμερικάνικων πλοίων. Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες θα αγωνιστούν για την απομάκρυνση και των δύο αυτών κινδύνων.

Τέλος, εξελέγη 9 μελής Συντονιστική Επιτροπή, Ανοικτή για συμμετοχή αντιπροσώπου οποιουδήποτε Φορέα και Συλλόγου επιθυμεί, για την υλοποίηση των κατευθύνσεων της Συνέλευσης. Τα 9 μέλη είναι τα παρακάτω:

Βότσης Μάκης
Γεωργαλής Ηλίας
Ζαγκότας Βασίλης
Καλλίνικος Σπύρος (του Γερ.)
Λύχνος Κώστας
Πατσέλας Γιώργος
Ραλάτου Λαμπρινή
Ρηγάλος Κώστας
Σκάντζας Νίκος

Η Συντονιστική Επιτροπή θα συνεδριάσει άμεσα για την ανάληψη των πρώτων πρωτοβουλιών.

Αστακός 5/12/2008

Έκκληση για Λαϊκή Συνέλευση

Συμπολίτες,

Οι ραγδαίες εξελίξεις του τελευταίου καιρού αναδεικνύουν μια πληθώρα προβλημάτων που σχετίζονται με τη λειτουργία του Πλατυγιαλιού και τείνουν να μετατρέψουν έναν εν δυνάμει αναπτυξιακό πόλο σε διαρκή ΑΠΕΙΛΗ για τον τόπο, την Ανάπτυξη του, το Περιβάλλον και την Υγεία των πολιτών

του.

Έτσι ενώ η (ήπια) διαμετακομιστική δραστηριότητα διέρχεται κρίση (που αναμένεται να επιδεινωθεί) και θα περίμενε κανείς να συζητούνται και να σχεδιάζονται, απ' τους θεσμικούς φορείς και την εταιρεία, πολιτικές ενίσχυσης αυτού του τομέα -ώστε να συμβάλλει το Πλατυγιάλι στην ανάπτυξη και στην αντιμετώπιση της ανεργίας - αντ' αυτού έχουμε:

1. Σχετικά με το λιθάνθρακα: α) Η εκκρεμούσα αίτηση της EDISON προς τη ΡΑΕ οδηγείται προς θετική γνωμοδότηση. Συνεργούν σ' αυτό:

- Το Γενικό Χωροταξικό που δίνει προτεραιότητα στη βιομηχανική ανάπτυξη και δευτερευόντως στη διαμετακομιστική δραστηριότητα του Πλατυγιαλιού.

- Το Ειδικό Χωροταξικό για τη Βιομηχανία που τακτοποιεί τα όποια προβλήματα χρήσης γης.

- Η μεγάλη πίεση των οικονομικών συμφερόντων που εντείνονται με την Κοινοπραξία EDISON και ΕΛΠΕ και στηρίζονται στην προτεραιότητα που δίνεται στον λιθάνθρακα (ως ορυκτό ηλεκτροπαραγωγής) μέσα από τον Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό (ΜΕΣ) 2008-2020. β) Εκτός από την EDISON πληροφορίες θέλουν και τη ΔΕΗ ως ενδιαφερόμενη για εγκατάσταση ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας!!!

2. Το πρόβλημα των Αμερικανικών πλοίων φαίνεται ότι χρειάζεται ιδιαίτερη διερεύνηση για τον απλούστατο λόγο ότι μόνο φήμες υπάρχουν και κανείς δε γνωρίζει τίποτα για το περιεχόμενο ή μεταφερόμενο φορτίο τους. Είμαστε ούτως ή άλλως ενάντια στην παραμονή τους.

3. Και δεν έφταναν όλα αυτά εμφανίζεται τις τελευταίες μέρες κοινοποίηση της ΑΚΑΡΠΟΡΤ Α.Ε. προς τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Νομαρχίας, που επικαλούμενη την ΚΥΑ 12044/613 (που αφορά σε μέτρα και όρια για την πρόληψη ατυχημάτων μεγάλης έκτασης) ζητά να αδειοδοτηθεί για μεταφορά και αποθήκευση «επικίνδυνων αποβλήτων». Μπροστά σ' αυτήν την οδυνηρή και επικίνδυνη πραγματικότητα δυο πράγματα είναι δεδομένα:

1- Η Πάνδημη αντίθεση σ' αυτές τις μεθοδεύσεις και την προοπτική μετατροπής του Αστακού και του Ξηρομέρου σε τοξική αποθήκη και ενεργειακό σκουπιδότοπο.

2- Η έλλειψη Συντονισμού και μετατροπής της παθητικής αντίστασης σε δραστήριο, δυναμικό κίνημα αποτροπής και διεκδίκησης.

Η εκρηκτική στιγμή, το σημείο μηδέν στο οποίο βρισκόμαστε, απαιτεί τη συγκρότηση του ευρύτερου δυνατού μετώπου που θα υπερβαίνει λογικές προσωπικής προβολής, ατομικού βολέματος αλλά και άκαιρου καταμερισμού ευθυνών και θα οδηγεί στο Συντονισμό και την Ενότητα των προσπαθειών. Για το σκοπό αυτό καλούμε όλους τους φορείς και τους πολίτες

του Ξηρομέρου σε μια ευρεία Συνέλευση Πολιτών και Φορέων στις 30/11/ στον Αστακό.