Ιανουαρίου 23, 2009

Συνάντηση Συντονιστικού και ΑΚΑΠΟΡΤ - Δελτίο Τύπου

Το Συντονιστικό Φορέων και Πολιτών συναντήθηκε την Τρίτη 20/1 με το διευθύνοντα σύμβουλο και στελέχη της ΑΚΑΡΠΟΡΤ για να θέσουν υπόψη τους τις θέσεις του συντονιστικού σε τέσσερα θέματα:

-Λιθάνθρακας

-Απόβλητα

-Αμερικάνικα πλοία και

-Εργασιακές σχέσεις

Αυτά όλα κάτω από δύο οπτικές:

  1. Συναίνεση της τοπικής κοινωνίας στις επιχειρηματικές επιλογές της εταιρείας και
  2. Δομική αλλαγή στον τρόπο ενημέρωσης και τις «σχέσεις» της εταιρείας με την τοπική κοινωνία.

Οι θέσεις μας:

- Απεμπλοκή της ΑΚΑΡΠΟΡΤ απ’ το λιθάνθρακα

- Τα φορτία όπλων δεν είναι επιθυμητά στον Αστακό

- Τα τοξικά απόβλητα επίσης δεν είναι επιθυμητά

Οι θέσεις της εταιρείας:

- Δεν δέχτηκε σχέση της ΑΚΑΡΠΟΡΤ με την υπόθεση λιθάνθρακα αλλά πιθανή σχέση της ΑΣΤΑΚΟΣ ΤΕΡΜΙΝΑΛ ή της ΝΑΒΙΠΕ.

- Δέχτηκε μόνο μία μεταφορά όπλων απ’ το Πλατυγιάλι, το 2007, και αυτό κατόπιν των εντολών του ΥΠΕΞ, του Υπουργείου Άμυνας και του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

- Θεωρεί τυπική διαδικασία την κοινοποίηση 12044/613 που αφορά τις μεταφορές βερνικιών, ληγμένων φαρμάκων κ.λ.π.

- Δε δέχτηκε να συζητήσει εργασιακές σχέσεις, παρόλ’ αυτά θέσαμε το θέμα της διαφάνειας στις προσλήψεις και της παράκαμψης των πελατειακών μηχανισμών.

Κατόπιν αυτών και επί της ουσίας τα συμπεράσματα είναι:

- Παραμένει ανοιχτό και σε εξαιρετική επικαιρότητα, «κόκκινου συναγερμού», το θέμα του λιθάνθρακα.

- Παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο της επανάληψης μεταφοράς όπλων, αν και όταν το ΥΠΕΞ κρίνει (εννοείται οποιουδήποτε τύπου οπλικών συστημάτων).

- Παραμένει ανοιχτό το θέμα της μεταφοράς και αποθήκευσης τοξικών αποβλήτων δεδομένου ότι η ΚΥΑ 12044/613 περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα ουσιών.

Κρίνουμε λοιπόν ότι πίσω απ’ το ιδιωτικό καθεστώς και την αντίληψη των διαχειριστών του λιμανιού περί του επιχειρηματικού κέρδους ως απόλυτου κριτηρίου, χωρίς την προσμέτρηση του κοινωνικού κόστους και της κοινωνικής συναίνεσης, κρύβονται ενδεχόμενες επιχειρηματικές επιλογές που θα είναι αντίθετες με τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του Αστακού και το συλλογικό όφελος των πολιτών.

Έτσι λοιπόν η ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ γύρω από το «σύστημα» Πλατυγιάλι είναι απαραίτητη.

Άμεσα προτείνουμε (και εκεί θα κινηθούμε):

- Τη μεταφορά της πίεσης σε ΑΣΤΑΚΟΣ ΤΕΡΜΙΝΑΛ, ΝΑΒΙΠΕ (και εννοείται την Πολιτεία) και τη διερεύνηση της κατοχής γης από την ΕΝΤΙΣΟΝ.

- Τη διαρκή παρακολούθηση και διερεύνηση του θέματος της μεταφοράς όπλων.

- Την παρέμβαση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και την απαίτηση κατάθεσης της περιγραφής των υπό αποθήκευση και μεταφορά ουσιών (όπως σύμφωνα με το νόμο οφείλει να κάνει η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Νομαρχίας).

- Την ένταξη των στρατηγικών επιλογών της ΝΑΒΙΠΕ σ’ ένα συνολικό εθνικό, νομαρχιακό και τοπικό σχεδιασμό.

- Την απαίτηση διαφάνειας στο καθεστώς προσλήψεων και τη θεσμική επικοινωνία της ΝΑΒΙΠΕ με την τοπική κοινωνία.

- Τέλος καταγγέλλουμε και θα έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά στην επιχειρούμενη μεθόδευση περιθωριοποίησης του λιμανιού του Πλατυγιαλιού, κατόπιν πίεσης μεγάλων ξένων οικονομικών συμφερόντων . Η πίεση αυτή φτάνει μέχρι την Πολιτεία και αποτυπώνεται στο Γενικό Χωροταξικό, το οποίο όπως είναι γνωστό δίνει προτεραιότητα στη βιομηχανική ανάπτυξη της περιοχής και όχι στο λιμάνι. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Γενικό Χωροταξικό το Πλατυγιάλι δεν περιλαμβάνεται στις «πύλες εισόδου» της Δυτικής Ελλάδας. Μήπως η καθυστέρηση των οδικών έργων σύνδεσης του Πλατυγιαλιού είναι αποτέλεσμα αυτής της πίεσης; Είναι σαφές ότι επιμένουμε στην ανάπτυξη του λιμανιού του Πλατυγιαλιού και εκτιμούμε ότι η άρση της δυσπιστίας της τοπικής κοινωνίας περνάει μέσα απ’ τις προτάσεις μας.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ

Ιανουαρίου 20, 2009

Ο Τσόμσκι για τη Γάζα και τον εφοδιασμό του Ισραήλ

Ο Νόαμ Τσόμσκι, σε μία ομιλία χείμαρρο, αναλύει τα πρόσφατα γεγονότα στη Γάζα, σχολιάζει τον εμβολισμό του πλοίου "Dignity" από το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό, μιλάει έξω από τα δόντια για τον λευκό φώσφορο και την ανθρωπιστική κρίση, αλλά, και για τη μεταφορά όπλων στο Ισραήλ μέσω του λιμανιού του Αστακού.
Δείτε το βίντεο εδώ

Ιανουαρίου 18, 2009

Η εκδήλωση της ΚΝΕ στον Αστακό

Μεγάλη κινητοποίηση της ΚΝΕ σήμερα στον Αστακό όπου "βούλιαξε" η παραλία. Προηγουμένως ο μεγάλος όγκος των διαδηλωτών είχε περάσει από το Πλατυγιάλι. Λεπτομέρειες και φωτό στο μπλογκ "Ο Αστακός στης θάλασσας τον πάτο"

Ιανουαρίου 17, 2009

Ο Αστακός, τα δολώματα και οι χάνοι....

Ανάρτηση του μπλογκ http://armoniki.blogspot.com/

"Πολλά ακούστηκαν για το λιμάνι του Αστακού και τις μεταφορές όπλων προς το Ισραήλ. Άλλοι μίλησαν για αντιπερισπασμό , άλλοι για υπαναχώρηση, άλλοι για μπλόφα, δολώματα και καραβιδάκια.
Ένα είναι σίγουρο όμως. Τα αντανακλαστικά της κοινωνίας λειτουργούν. Ο Αστακός και οι φορείς των πολιτών του, που οργάνωσαν τη σημερινή συγκέντρωση, στέλνουν το μήνυμά τους και στους "δολοφόνους" με το λιθάνθρακα. Τα καλύτερα έρχονται..."

Ιανουαρίου 16, 2009

Μια ημέρα μετά


"Τι σκέφεται λοιπόν μια μητέρα αυτή την ώρα στην Παλαιστίνη; Άραγε αύριο τα παιδιά μου θα είναι ζωντανά; Θα έχουν χέρια και πόδια; Θα είμαστε ακόμη οικογένεια;" Με αυτά τα λόγια, η Ιορδανή αντιπρόσωπος των Παλαιστινίων στην Ελλάδα έκλεψε την παράσταση. Ο κόσμος συγκινήθηκε, δάκρυσε, έκλαψε. Μα δεν ήταν και λίγοι αυτοί που οργίστηκαν όταν αναλογίστηκαν ότι ο Αστακός εμπλέκεται στη μεταφορά όπλων που προορίζονται για γενοκτονία.
Συμπολίτες και συμπολίτισσες, ένα καράβι μεταφέρει όπλα και εμείς θα πίνουμε αμέριμνοι καφέ στην παραλία χαζεύοντάς το; "Αυτό το λιμάνι δεν είναι ισραηλινό έδαφος, ούτε αμερικανικό προτεκτοράτο" είπε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Ηλίας Γεωργαλής. "Να στείλουμε καράβι με ανθρωπιστική βοήθεια και να γίνει ο Αστακός Λιμάνι της Ειρήνης", τόνισε ο Δήμαρχος Παναγιώτης Στάικος. "Δύο δρόμους έχει ο παλαιστινιακός λαός: είτε θα πεθάνει από την πείνα, είτε θα πεθάνει στη μάχη. Ε, λοιπόν, θα πεθάνουν όλοι με το όπλο στο χέρι!", τόνισε γλαφυρά ο εκπρόσωπος των μουσουλμάνων της Ελλάδας, σιγοντάροντας τα λόγια του εκπροσώπου των Παλαιστινίων Δυτικής Ελλάδας.
Όλοι έδωσαν το παρόν στον Αστακό την Πέμπτη. Ήταν το ΠαΣοΚ μέσω του εκπροσώπου του, Ανδρέα Μακρυπίδη που δήλωσε συμπαράταξη. Ήταν ο ΣυΡιζΑ, ο οποίος δια στόματος του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα, τόνισε τη συμπαράστασή του στον αγώνα τόσο του παλαιστινιακού λαού, όσο και των Αστακιωτών για ένα υγιές λιμάνι. Ήταν οι Οικολόγοι-Πράσινοι. Ήταν φοιτητές που άφησαν τις καταλήψεις και ήρθαν να δηλώσουν συμπαράσταση. Ήταν η συμμαχία "Σταματήστε τον Πόλεμο", ήταν η ΚΟΕ, ήταν πολλές άλλες οργανώσεις, ήταν ακόμη και αντεξουσιαστές-αναρχικοί.
Η συμβολική κατάληψη στο Πλατυγιάλι έληξε χωρίς παρατράγουδα, παρουσία ισχυρής (και συνεργάσιμης) αστυνομικής δύναμης και του λιμενικού. Σε όλους εμάς στο Συντονιστικό, όπως εύλογα μπορεί κανείς να καταλάβει, σήμερα, μια μέρα μετά την εκδήλωση, ηχεί ακόμη η απεγνωσμένη κραυγή της εκπροσώπου των Παλαιστινίων. "Πολίτες του Αστακού, δείξατε ότι είστε σαν κι εμάς τώρα. Ότι είστε με το μέρος μας. Ας σταματήσει αυτός ο πόλεμος".

Σημείωση: Μια συμπολίτισσά μας ξεκίνησε μια αξιόλογη προσπάθεια και δημιούργησε ένα γκρουπ στο facebook με τίτλο: "'Οχι άλλη ντροπή από το Πλατυγιάλι". Όσοι πιστοί λοιπόν...

Ιανουαρίου 15, 2009

Δελτίο Τύπου

Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτών και Φορέων του Αστακού ευχαριστεί θερμά το Δήμο, τους Παλαιστίνιους εκπροσώπους, τους τοπικούς Συλλόγους, τους εκπροσώπους των κομμάτων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, τις οργανώσεις και όλους τους απλούς πολίτες που με την παρουσία τους σήμερα τόσο στην παραλία του Αστακού όσο και στο λιμάνι του Πλατυγιαλιού κατέδειξαν την θέληση του λαού για αλληλεγγύη προς τον δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό και την αντίθεσή του στην ανάδειξη του Αστακού ως ορμητήριο θανάτου.
Η προσπάθεια συνεχίζεται αμείωτη για μας, καθώς τίποτα δεν έχει τελειώσει: η επιχείρηση μεταφοράς όπλων έχει αναβληθεί και όχι ακυρωθεί, η αίτηση προς τη ΡΑΕ για τη δημιουργία ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας με καύση λιθάνθρακα εκκρεμεί και το ζήτημα των τοξικών αποβλήτων δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί. Συνεπώς, το σημερινό συλλαλητήριο ήταν μόνο η αρχή. Καλούμε τον κόσμο του Αστακού, το λαό του Ξηρομέρου, να επαγρυπνεί διαρκώς. Ο αγώνας συνεχίζεται.

Φωτό από τη συγκέντρωση της 15ης Ιανουαρίου και της συμβολικής κατάληψης του λιμανιού στο Πλατυγιάλι

Ιανουαρίου 14, 2009

Ανακοίνωση

Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτών και Φορέων του Δήμου Αστακού καλεί τους πολίτες του Δήμου και όλους τους ενδιαφερόμενους στην παραλία του Αστακού την Πέμπτη 15-1-2009 και ώρα 13:00, όπου θα γίνουν ομιλίες και χαιρετισμοί, ενώ θα ακολουθήσει ημίωρη συμβολική κατάληψη του λιμανιού στο Πλατυγιάλι.

Ιανουαρίου 13, 2009

Εν μέσω μεγάλης κινητικότητας για τη συγκέντρωση της Πέμπτης, η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα επισκέπτεται αύριο τον Αστακό και θα μιλήσει σε συγκέντρωση στις 6 το απόγευμα. Σημερινά δημοσιεύματα, με προεξάρχον αυτό της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ" αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ ακυρώνουν την επιχείρηση που εμπλέκει το λιμάνι του Αστακού.


Γελοιογραφία που δημοσιεύτηκε στα σημερινά "ΝΕΑ".

Ιανουαρίου 12, 2009

Δυναμική κινητοποίηση στις 15 Ιανουαρίου στον Αστακό

Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτών και Φορέων του Αστακού καλεί τους πάντες στη μεγάλη δυναμική κινητοποίηση που οργανώνει στην παραλία του Αστακού την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2008 και ώρα 13:00, προκειμένου να αποτρέψουμε τη μεταφορά όπλων και πυρομαχικών στο Ισραήλ από το λιμάνι του Αστακού.

Ιανουαρίου 11, 2009

Θα αποτρέψουμε τη μεταφορά των όπλων!

Την ώρα που οι βόμβες και τα όπλα του Ισραήλ αιματοκυλούν τη Γάζα, την ώρα που η γενοκτονία των Παλαιστινίων βρίσκεται σε εξέλιξη με τη στήριξη των ΗΠΑ και την ανοχή των κρατών (μηδέ των αραβικών εξαιρουμένων) η Ελλάδα δια του Αστακού χρησιμοποιείται ως βάση για τον εξοπλισμό των φονιάδων του Ολμέρτ. Ντροπιάζει και στοχοποιεί την πόλη μας η χρησιμοποίηση του λιμανιού για την εξόντωση αθώων και εκθέτει την Ελλάδα.
365 κοντέινερ με βόμβες τελευταίας τεχνολογίας πρόκειται να διακινηθούν από τον Αστακό προς το Ισραήλ. Κι ενώ όλα τα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν την είδηση, κι ενώ όλα τα ντοκουμέντα που αφορούν στην πρόσκληση ενδιαφέροντος για την ναύλωση των πλοίων της εν λόγω μεταφοράς έχουν έρθει στο φως, η Κυβέρνηση διαψεύδει!!! Ειρήσθω εν παρόδω, δεν είναι η πρώτη φορά που όπλα μεταφέρονται από το (όπως εξελίσσεται) «αμαρτωλό» λιμάνι του Πλατυγιαλιού, του Αστακού.
Η υποκρισία περισσεύει όταν οι ειρηνευτικές πρωτοβουλίες είναι λόγια κι οι μεταφορές όπλων έργα.
Είμαστε αποφασισμένοι να αποτρέψουμε τον απόπλου αυτών των πλοίων σαν έμπρακτη εκδήλωση της αντίθεσης μας στις αμερικανοϊσραηλινές μεθοδεύσεις εξόντωσης και της συμπαράστασής μας και της Αλληλεγγύης μας στο μαρτυρικό Παλαιστινιακό Έθνος.
Για αυτόν τον σκοπό προετοιμάζουμε δυναμική κινητοποίηση-συγκέντρωση και καλούμε τους πάντες να συμμετέχουν.
Παράλληλα ζητάμε την έκτακτη σύγκλιση Δημοτικού και Νομαρχιακού Συμβουλίου καθώς και άμεση συνάντηση με τη διαχειρίστρια εταιρία του λιμανιού ΑΚΑΡΠΟΡΤ Α.Ε.

Συντονιστικό όργανο φορέων και πολιτών του Δήμου Αστακού

Μέσω Αστακού εξοπλίζουν το Ισραήλ

Το παρακάτω κείμενο το λάβαμε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την "Συμπαράταξη Βοιωτών προς το Περιβάλλον" και το παραθέτουμε αυτούσιο, μιας και αφορά την τύχη του τόπου μας.

Σε σημερινή συνάντηση των κινήσεων του Κορινθιακού στο Αίγιο συζητήσαμε και το θέμα που ανέκυψε αιφνίδια και αφορά τον ανεφοδιασμό του Ισραηλ με οπλικά συστήματα και πολεμοφόδια μέσω Ελλάδας, απο το λιμάνι του Αστακού.

Η κίνηση πολιτών του Αστακού είναι ενεργό μέλος τόσο της κίνησης για τον Κορινθιακό, όσο και των Πολιτών κατά του Λιθάνθρακα. Παρά το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ δήλωσε άγνοια, όλος ο Κορινθιακός πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή.
Δεν θα περάσουν απο τη θάλασσα και τα λιμάνια μας τα όπλα της γενοκτονίας των ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ

Οι ΗΠΑ μεταφέρουν όπλα στο Ισραήλ μέσω Ελλάδας
By Factorx January 10, 2009
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters οι ΗΠΑ ζητούν να νοικιάσουν ένα εμπορικό σκάφος για να μεταφέρουν εκατοντάδες τόνους όπλων και πυρομαχικών μέσω της Ελλάδας στο Ισραήλ. Η Διοίκηση Θαλάσσιων Μεταφορών (Military Sealift Command (MSC)) δήλωσε ότι το πλοίο θα μεταφέρει 325 containers σε δυο ξεχωριστά δρομολόγια από τον Αστακό στο ισραηλινό λιμάνι του Ashdod μέσα στον Ιανουάριο. Στο υλικό συμπεριλαμβάνονται GPS-guided Small Diameter Bombs, GBU-39, όπως αυτή της φωτογραφίας.

Η πρόσκληση ενδιαφέροντος
- Vessel(s) Required: Request US or foreign flag container vessel (coaster) to move approximately 168 TEU's in each of two consecutive voyages both containing ammunition. In accordance with the Cargo Preference Act of 1904 and Section IIIA.3 of the Voluntary Intermodal Sealift Agreement (VISA) (see 69 FEDERAL REGISTER 62898, Nov 7, 2007, or most current reference), preference will be given to U.S. flag vessels and VISA participants.
- Vessel(s) Required: Request a U.S. flag or foreign flag, self-sustaining LO/LO or RO/LO combination vessel for an approximate 42 Day Time Charter with a minimum carrying capacity of 989 TEU(s) of cargo. Vessel shall have IMDG certification and crew HAZMAT training. Cargo is containerized ammunition and other containerized ammunition supplies. Vessel must be capable of carrying ~5.8 Mill Lbs Net Explosive Weight. Minimum speed of the vessel is 15 knots. In accordance with the Cargo Preference Act of 1904 and Section IIIA.3 of the Voluntary Intermodal Sealift Agreement (VISA) (see 72 FEDERAL REGISTER 62898, Nov 7, 2007, or most current reference), preference will be given to U.S. flag vessels and VISA participants.
Διαβάστε επίσης:
http://www.reuters.com/article/worldNews/idUSTRE50875320090109?pageNum
http://www.protothema.gr/content.php?id=21540
http://www.presstv.com/detail.aspx?id=81515&sectionid=351020202
https://www.fbo.gov/index?s=opportunity&mode=form&tab=core&id=33d4fcec
http://www.msc.navy.mil/
http://www.dgmarket.com/eproc/np-notice.do?noticeId=3342980