Ιανουαρίου 16, 2009

Μια ημέρα μετά


"Τι σκέφεται λοιπόν μια μητέρα αυτή την ώρα στην Παλαιστίνη; Άραγε αύριο τα παιδιά μου θα είναι ζωντανά; Θα έχουν χέρια και πόδια; Θα είμαστε ακόμη οικογένεια;" Με αυτά τα λόγια, η Ιορδανή αντιπρόσωπος των Παλαιστινίων στην Ελλάδα έκλεψε την παράσταση. Ο κόσμος συγκινήθηκε, δάκρυσε, έκλαψε. Μα δεν ήταν και λίγοι αυτοί που οργίστηκαν όταν αναλογίστηκαν ότι ο Αστακός εμπλέκεται στη μεταφορά όπλων που προορίζονται για γενοκτονία.
Συμπολίτες και συμπολίτισσες, ένα καράβι μεταφέρει όπλα και εμείς θα πίνουμε αμέριμνοι καφέ στην παραλία χαζεύοντάς το; "Αυτό το λιμάνι δεν είναι ισραηλινό έδαφος, ούτε αμερικανικό προτεκτοράτο" είπε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Ηλίας Γεωργαλής. "Να στείλουμε καράβι με ανθρωπιστική βοήθεια και να γίνει ο Αστακός Λιμάνι της Ειρήνης", τόνισε ο Δήμαρχος Παναγιώτης Στάικος. "Δύο δρόμους έχει ο παλαιστινιακός λαός: είτε θα πεθάνει από την πείνα, είτε θα πεθάνει στη μάχη. Ε, λοιπόν, θα πεθάνουν όλοι με το όπλο στο χέρι!", τόνισε γλαφυρά ο εκπρόσωπος των μουσουλμάνων της Ελλάδας, σιγοντάροντας τα λόγια του εκπροσώπου των Παλαιστινίων Δυτικής Ελλάδας.
Όλοι έδωσαν το παρόν στον Αστακό την Πέμπτη. Ήταν το ΠαΣοΚ μέσω του εκπροσώπου του, Ανδρέα Μακρυπίδη που δήλωσε συμπαράταξη. Ήταν ο ΣυΡιζΑ, ο οποίος δια στόματος του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα, τόνισε τη συμπαράστασή του στον αγώνα τόσο του παλαιστινιακού λαού, όσο και των Αστακιωτών για ένα υγιές λιμάνι. Ήταν οι Οικολόγοι-Πράσινοι. Ήταν φοιτητές που άφησαν τις καταλήψεις και ήρθαν να δηλώσουν συμπαράσταση. Ήταν η συμμαχία "Σταματήστε τον Πόλεμο", ήταν η ΚΟΕ, ήταν πολλές άλλες οργανώσεις, ήταν ακόμη και αντεξουσιαστές-αναρχικοί.
Η συμβολική κατάληψη στο Πλατυγιάλι έληξε χωρίς παρατράγουδα, παρουσία ισχυρής (και συνεργάσιμης) αστυνομικής δύναμης και του λιμενικού. Σε όλους εμάς στο Συντονιστικό, όπως εύλογα μπορεί κανείς να καταλάβει, σήμερα, μια μέρα μετά την εκδήλωση, ηχεί ακόμη η απεγνωσμένη κραυγή της εκπροσώπου των Παλαιστινίων. "Πολίτες του Αστακού, δείξατε ότι είστε σαν κι εμάς τώρα. Ότι είστε με το μέρος μας. Ας σταματήσει αυτός ο πόλεμος".

Σημείωση: Μια συμπολίτισσά μας ξεκίνησε μια αξιόλογη προσπάθεια και δημιούργησε ένα γκρουπ στο facebook με τίτλο: "'Οχι άλλη ντροπή από το Πλατυγιάλι". Όσοι πιστοί λοιπόν...

1 σχόλιο:

Armonistas είπε...

Γεια σας παιδιά.
Πολύ καλή η συγκέντρωση προχθές, μπράβο. Ελπίζω να πήραν το μήνυμα και οι δολοφόνοι του Ισραήλ με τους φίλους τους, αλλά και οι "δολοφόνοι" με το λιθάνθρακα.
Καλή δύναμη.

"Από τα κάτω θ' ανεβούμε. Τα καλύτερα έρχονται" που λέει κι ένα ...τραγούδι.