Φεβρουαρίου 10, 2009

"ΤΑ ΝΕΑ", δημοσίευμα: Θετική εξέλιξη στο θέμα του λιθάνθρακα

Στον πάγο βάζει η κυβέρνηση τον λιθάνθρακα και μαζί με αυτόν τα σχέδια της ΔΕΗ αλλά και των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων για την εγκατάσταση μονάδων ηλεκτρισμού με το συγκεκριμένο καύσιμο.
«Δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης ούτε η πυρηνική ενέργεια ούτε ο λιθάνθρακας», ανέφεραν χθες κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης, για να προσθέσουν ότι «στο θέμα του λιθάνθρακα υπάρχει τροποποίηση της πολιτικής μας». Κατά τις ίδιες πάντα πηγές, το έλλειμμα της χώρας σε ηλεκτρισμό που θα προκύψει έντονο τα επόμενα χρόνια θα επιχειρηθεί να καλυφθεί με άλλα καύσιμα και όχι με λιθάνθρακα, με έμφαση στο φυσικό αέριο και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Πρόκειται για στροφή 180 μοιρών της πολιτικής της κυβέρνησης στο θέμα του άνθρακα, που κάποιοι έσπευσαν να τη χαρακτηρίσουν και «προεκλογική», αφού το τελευταίο που θα ήθελε θα ήταν να οδηγηθεί σε εκλογές έχοντας να αντιμετωπίσει τις μαύρες σημαίες των τοπικών κοινωνιών που αντιδρούσαν έντονα στις νέες μονάδες λιθάνθρακα. Και αυτό διότι η στάση των προηγούμενων ηγεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης, τόσο επί Δ. Σιούφα όσο και επί Χρ. Φώλια, για «λελογισμένη» χρήση του λιθάνθρακα στο ενεργειακό μας ισοζύγιο, όσο και η επιμονή της ΔΕΗ και των ιδιωτών για την κατασκευή τέτοιων μονάδων, είχαν δημιουργήσει ένα ευρύτατο μέτωπο αντιδράσεων σε Καβάλα, Μαντούδι, Αλιβέρι, Αστακό, Άσπρα Σπίτια, Αλμυρό Βόλου και όπου αλλού υπήρχαν σκέψεις για παρόμοιες επενδύσεις.

Ειδικά για τη ΔΕΗ, στο επιχειρησιακό σχέδιο της οποίας είχε συμπεριληφθεί η κατασκευή δύο μονάδων λιθάνθρακα, σε Αλιβέρι και Λάρυμνα, συνολικής ισχύος 1.600 ΜW, η ίδια πηγή ανέφερε ότι η επιχείρηση θα πρέπει να αλλάξει τα πλάνα της. Προσθέτοντας μάλιστα ότι η διοίκησή της έχει ενημερωθεί για την απόφαση αυτή του υπουργείου Ανάπτυξης, γεγονός που όπως άφηναν να εννοηθεί δεν έγινε δεκτό με ιδιαίτερη ικανοποίηση από την εταιρεία. Εκτός ΔΕΗ, σχέδια για μονάδες λιθάνθρακα είχαν τόσο η Εndesa (Άσπρα Σπίτια) όσο και η ΤΕΡΝΑ (Μαντούδι) και η Εdison-ΕΛΠΕ (Αστακό).

Το νέο μείγμα της ενεργειακής πολιτικής
Γεγονός είναι πάντως ότι μετά την απόρριψη του λιθάνθρακα ως εναλλακτικού καυσίμου βάσης, δίπλα στον λιγνίτη και στο φυσικό αέριο, (μια τέτοια μονάδα θέλει 5-6 χρόνια να κατασκευαστεί) μένει να απαντηθεί με ποιον τρόπο θα καλυφθεί το έλλειμμα σε ηλεκτρισμό τα επόμενα χρόνια. Το φυσικό αέριο είναι και θα παραμείνει ένα ακριβό καύσιμο, ο κάποτε φθηνός λιγνίτης τελειώνει, αφού τα ποιοτικά αποθέματα βρίσκονται σε όλο και μεγαλύτερα βάθη, ενώ όσον αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αφενός υπάρχει πρόβλημα με τη γραφειοκρατία και αφετέρου λειτουργούν συμπληρωματικά. Σε σχετική ερώτηση, η πηγή του υπουργείου απάντησε πως για την κάλυψη του ελλείμματος θα δοθεί από εδώ και πέρα μεγάλη έμφαση σε άλλες μορφές ενέργειας, δηλαδή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, και ειδικά στα αιολικά, όπου ετοιμάζεται απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας. Το έλλειμμα θα επιχειρηθεί επίσης να καλυφθεί με επίσπευση εκ μέρους της ΔΕΗ των χρόνων αντικατάστασης των παλαιών μονάδων φυσικού αερίου και λιγνίτη της εταιρείας με αντίστοιχες νέες.

Καμία αύξηση στη ΔΕΗ
Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι το 2009 δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, καθώς επίσης ότι τη χρονιά που διανύουμε δεν πρόκειται να αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Όσο για τον επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Τάκη Αθανασόπουλο, οι κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης διαψεύδουν τα σενάρια περί απομάκρυνσής του, τονίζοντας ότι παραμένει στην επιχείρηση ως διευθύνων σύμβουλος.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, στα σχέδια της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης περιλαμβάνονται συγχωνεύσεις ομοειδών οργανισμών του υπουργείου, όπως για παράδειγμα στον τομέα έρευνας και τεχνολογίας, καθώς επίσης και πλάνο για περιστολή των δαπανών το 2009 κατά 10%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: