Φεβρουαρίου 25, 2009

Κάλεσμα του Συλλόγου Φίλων της Βελανιδιάς, για τη συνάντηση με την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, για την διαφύλαξη της φυσικής μας κληρονομιάς.

Με αφορμή την επίσκεψη της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, στο βελανιδοδάσος Ξηρομέρου, την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου, στη Σκουρτού, στις 12 το μεσημέρι, ο Σύλλογος Φίλων της Βελανιδιάς καλεί όλους τους φίλους της Βελανιδιάς και του Περιβάλλοντος, τους πολίτες του Δήμου Αστακού, τους Ξηρομερίτες, τους Αιτωλοακαρνάνες, να παραστούν στη συνάντηση για να ζητήσουμε τη λήψη άμεσων μέτρων, για να διασώσουμε το δασικό μας πλούτο, το τεράστιο Βελανιδιδάσος, ένα από τους ελάχιστους πλέον, εναπομείναντες δασικούς πνεύμονες του νομού μας, που παραμένει απροστάτευτο, έρμαιο του κάθε Λαθροϋλοτόμου.
Η επικείμενη επίσκεψη της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, μετά από πρόταση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Σπήλιου Λιβανού, στις περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας θεωρείται κομβικό σημείο για τα κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα του Νομού. Για πρώτη φορά η εν λόγω Επιτροπή θα επισκεφθεί το Βελανιδοδάσος Ξηρομέρου γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα έπειτα από τις μακροχρόνιες προσπάθειες που καταβάλλει ο Σύλλογός μας, για την ανάδειξη του βελανιδοδάσους και την ένταξή του σε καθεστώς προστασίας.
Η λαθροϋλοτομία με σκοπό την εμπορική εκμετάλλευση του ξύλου της βελανιδιάς, σε συνδυασμό και με άλλους ανθρωπογενείς παράγοντες συρρίκνωσαν δραματικά το μοναδικό σε μέγεθος και ποιότητα οικοσύστημα της ήμερης βελανιδιάς. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες με πρωτοβουλία είτε της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος είτε του ΥΠΕΧΩΔΕ (που είναι και οι αρμόδιοι φορείς), ώστε να εκπονηθεί Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) στο πλαίσιο του Ν. 1650/1986 για την ένταξη του δάσους σε καθεστώς προστασίας είτε ως Εθνικό Πάρκο, είτε ως Περιοχή Οικοανάπτυξης.
Η επίσκεψη της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ελληνικού Κοινοβουλίου συμπίπτει χρονικά με ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα που έχει δεχθεί το βελανιδοδάσος τα τελευταία χρόνια: την μαζική κοπή 25 και 12 δέντρων βελανιδιάς σε δύο διαφορετικά σημεία του δάσους. Είναι μοναδική η ευκαιρία της ανάδειξης των περιβαλλοντικών προβλημάτων και πιέσεων που υφίσταται το βελανιδοδάσος, αλλά και της τεκμηρίωσης της αναγκαιότητας θεσμικής προστασίας του.
Ο Σύλλογος Φίλων της Βελανιδιάς θεωρεί ότι είναι πλέον επιτακτική ανάγκη η πολιτεία να προχωρήσει αφενός στην κήρυξη του Βελανιδιδάσους ως προστατευόμενη περιοχή και αφετέρου στην αποτελεσματική διαχείρισή του. Η προστασία του μοναδικού φυσικού πλούτου αυτής της περιοχής, μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό μοχλό ανάπτυξης για τις τοπικές μας κοινωνίες.
Καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να συμβάλλουν στην προσπάθεια αυτή και να εντάξουν το δάσος σε πρόγραμμα προστασίας, ως Ευκαιρία για την Διαφύλαξη της Φυσικής μας Κληρονομιάς. Έχουν τη δύναμη να αποτρέψουν την καταστροφή του και τους ζητάμε να το πράξουν.
Εμείς τα μέλη του συλλόγου βελανιδιάς, αγωνιζόμαστε για την προστασία του δάσους της βελανιδιάς που αποτελεί δημόσιο-κοινωνικό αγαθό, για να κερδίσουμε την υγεία, τη ζωή, το αύριο και το μέλλον του τόπου και των παιδιών μας.

Φεβρουαρίου 17, 2009

Πολίτες κατά του Λιθάνθρακα: Νέο Δελτίο Τύπου

Όταν ένας αγώνας δικαιώνεται, ξεκινάμε δυνατότεροι τον επόμενο...

(μαθήματα από τον αγώνα κατά του λιθάνθρακα)


Όταν πριν από δύο, περίπου, χρόνια ξεκινούσε, στις περιοχές μας, η επέλαση της ΔΕΗ, εγχώριων και ξένων οικονομικών κολοσσών, για την εγκατάσταση μονάδων λιθάνθρακα, η ακύρωση, έστω και μιας, μονάδας φάνταζε σαν ένα τιτάνιο έργο. Από τότε, μέχρι σήμερα, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι …..

Ένα αυθόρμητο κίνημα πολιτών αναπτύχθηκε, συσπειρώνοντας τη μεγάλη πλειοψηφία των τοπικών κοινωνιών. Μια σειρά πρωτόγνωρων, δυναμικών κινητοποιήσεων έφερε στην επιφάνεια το μέγεθος της επερχόμενης λαίλαπας του “κάρβουνου”. Από τη Βοιωτία (1/7/2007) στον Αστακό (14/7/2007), από τον Αλμυρό (28/1/2008) στη γέφυρα του Ρίου (24/2/2008), από την Καβάλα (27/2/2008) στο Μαντούδι (21/3/2008), από τη Λιβαδειά (16/5/2008) στη Λάρυμνα (5/6/2008), από την Αντίκυρα (13/7/2008) στην “πορεία ενέργειας” στη ΔΕΘ (6/9/2008), από το Αλιβέρι (19/10/2008) στον Αστακό (15/1/2009), και πάλι, στο Αλιβέρι (1/2/2009), οι πολίτες έκαναν αισθητή την παρουσία τους, δίνοντας μαθήματα κοινωνικής αντίστασης.

Έχοντας αποφύγει, από την πρώτη στιγμή, την πεπονόφλουδα του τοπικισμού και της αυτοαπομόνωσης (“αρκεί να φύγουν οι μονάδες από την περιοχή μας”) δώσαμε το πραγματικό στίγμα της επιλογής του λιθάνθρακα, σαν μιας κοινωνικά και περιβαλλοντικά επικίνδυνης λύσης, που θα στρεβλώσει, ακόμη περισσότερο, τον ενεργειακό σχεδιασμό ολόκληρης της χώρας, για πολλές δεκαετίες. Δημιουργήσαμε το δίκτυο “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα”, ήρθαμε σε επαφή και κοινές δράσεις με τις λιγνιτικές περιοχές, με επιτροπές αγώνα για άλλες ενεργειακές δραστηριότητες, από όλη την Ελλάδα, ευαισθητοποιήσαμε πρωτοβουλίες πολιτών στα μεγάλα αστικά κέντρα. Συντονιστήκαμε με άλλες παράλληλες δράσεις και προκαλέσαμε παρεμβάσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων και πολιτικών φορέων. Μιλήσαμε για το μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό και καταθέσαμε το δικό μας προβληματισμό για την ενέργεια, για την ανάπτυξη που επιθυμούμε, για το μέλλον των ανθρώπων και των τοπικών μας κοινωνιών.

Αυτό το μεγάλο μέτωπο, κατάφερε, σε πρώτη φάση, να ματαιώσει τις μονάδες των ΔΕΗ – RWE, σε Καβάλα ή Αλμυρό. Να παρεμποδίσει την αδειοδότηση των μονάδων στην Αντίκυρα, το Μαντούδι, το Αλιβέρι, τον Αστακό και τη Λάρυμνα. Για να φτάσουμε, σήμερα, να ακούμε, από επίσημα κυβερνητικά χείλη, τη διαβεβαίωση ότι ο λιθάνθρακας αποτελεί παρελθόν, για τα επόμενα, τουλάχιστον, χρόνια. Πρόκειται για μια περιφανή νίκη των πολιτών, που δεν ακυρώνει, απλά, μια πλευρά της ενεργειακής πολιτικής, αλλά σηματοδοτεί, κυρίως, το δικαίωμα των πολιτών να έχουν αποφασιστικό λόγο σε όσα τους αφορούν και τη ικανότητα να το επιβάλλουν.

Αυτή τη στιγμή της ικανοποίησης, δεν ξεχνάμε ότι το θέμα του ενεργειακού σχεδιασμού ξανανοίγει από την αρχή. Είναι ευκαιρία να γίνει τώρα ο ουσιαστικός δημόσιος διάλογος, που δεν έγινε ποτέ μέχρι τώρα. Έτσι ώστε:

· να υπάρξει σαφής και αιτιολογημένη αποτύπωση των πραγματικών (σημερινών και μελλοντικών) αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια, με διάθεση αμφισβήτησης καθιερωμένων στρεβλών “αναπτυξιακών” προτύπων

· να εφαρμοστούν δεσμευτικές πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας, γεγονός που μπορεί να διαφοροποιήσει ριζικά τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας

· να αντιμετωπιστεί η υπάρχουσα σκληρή πραγματικότητα των λιγνιτικών περιοχών και να εφαρμοστεί σχέδιο σταδιακής απεξάρτησης από το λιγνίτη

· να υπάρξει κατηγορηματική απόρριψη της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, σαν εναλλακτικής λύσης και, μάλιστα, “πράσινης”

· να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη χρήση του φυσικού αερίου (το νέο εφεύρημα), καθώς και η δημιουργία ενός νέου τεράστιου ενεργειακού κέντρου, σαν αυτό που έχει αρχίσει να υλοποιείται στην περιοχή της ανατολικής Στερεάς και, ιδιαίτερα, της Βοιωτίας

· να ανοίξει μια ολοκληρωμένη συζήτηση, μέσα στην κοινωνία, για την αξιοποίηση των ΑΠΕ, έτσι ώστε οι οποιεσδήποτε αποφάσεις να παίρνονται με την προϋπόθεση ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού, να έχουν τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, να μην παραβιάζουν τις αρχές της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης και να είναι προσαρμόσιμες, στο μέγιστο βαθμό, στο φυσικό τοπίο

Σε όσους θα περίμεναν να γυρίσουμε, τώρα, στους καναπέδες μας έχουμε να πούμε τούτο: σήμερα δεν είμαστε όπως χθες. Τίποτα δεν είναι όπως χθες. Μέσα από το σκληρό αγώνα που δώσαμε, ωριμάσαμε σαν πολίτες και σαν συλλογικότητες. Ενηλικιωθήκαμε. Νοιώθουμε την ανάγκη και έχουμε την ικανότητα να συνεχίσουμε να μιλάμε δημόσια και δυνατά. Να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να κατοχυρώσουμε αυτά που έχουμε, ήδη, πετύχει και για να κερδίσουμε και άλλα. Για τα προβλήματα, ενεργειακά και μη, που συνεχίζουν να ταλανίζουν τις περιοχές μας και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Στο πλευρό, ιδιαίτερα, εκείνων που μας “άνοιξαν τα μάτια” και που συνεχίζουν να βιώνουν τη σκληρή εμπειρία του λιγνίτη.

Ο αγώνας συνεχίζεται !

12/2/2008


“Πολίτες κατά του λιθάνθρακα”

Φεβρουαρίου 10, 2009

Δελτίο Τύπου από τους "Πολίτες κατά του Λιθάνθρακα"

Δελτίο τύπου

Μια σημαντική εξέλιξη συνιστούν οι δηλώσεις του υπουργού ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη, στο πλαίσιο της παρουσίασης των δράσεων του ΥΠΑΝ, για το 2009. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα:

“Την έναρξη εθνικού διαλόγου με τη συμμετοχή των κομμάτων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων για το ενεργειακό μείγμα της χώρας εξήγγειλε ο υπουργός ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης παρουσιάζοντας το σχέδιο δράσης του υπουργείου Ανάπτυξης για το 2009.
Στόχος του διαλόγου θα είναι να αποφασιστούν με συναίνεση τα ποσοστά συμμετοχής των διαφόρων καυσίμων, καθώς και των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, προκειμένου να αναθεωρηθεί η σχετική μελέτη του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής.
Ο διάλογος, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη θα πρέπει να στηριχθεί σε τεχνοκρατική βάση. Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι θα σταματήσουν όλες οι επενδύσεις για την εγκατάσταση λιθανθρακικών μονάδων. ‘Θέλω να είμαι σαφής, η κυβέρνηση δε θα προχωρήσει το πρόγραμμα ίδρυσης μονάδων λιθάνθρακα, θα συζητήσουμε άμεσα με το ΣΕΕΣ τις εναλλακτικές μεθόδους με έμφαση στο φυσικό αέριο και τις ΑΠΕ’, είπε χαρακτηριστικά.”

Οι εξαγγελίες αυτές, ανεξάρτητα από δεύτερες σκέψεις που μπορεί να τις προκάλεσαν, αποτελούν μια σημαντική αναδίπλωση και μια τεράστια επιτυχία του κινήματος κατά του λιθάνθρακα. Ενός κινήματος που αναπτύχθηκε, κυρίως, στις περιοχές - υποψήφιες για εγκατάσταση λιθανθρακικών μονάδων - και αγκάλιασε μεγάλο μέρος της χώρας, με τη συνδρομή του πανελλαδικού δικτύου κινήσεων πολιτών “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα”, περιβαλλοντικών οργανώσεων, πολιτικών δυνάμεων κ.ά..

Η εξέλιξη αυτή επιβάλλει μια ριζική αναπροσαρμογή του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού, με τρόπο που θα απαντά σε καίρια και ανεπίλυτα ζητήματα, όπως:

• η σαφής και αιτιολογημένη αποτύπωση των πραγματικών (σημερινών και μελλοντικών) αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια, με διάθεση αμφισβήτησης καθιερωμένων στρεβλών “αναπτυξιακών” προτύπων
• ο προσδιορισμός και η εφαρμογή δεσμευτικών πολιτικών εξοικονόμησης ενέργειας, γεγονός που μπορεί να διαφοροποιήσει ριζικά τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας
• η αντιμετώπιση της υπάρχουσας σκληρής πραγματικότητας των λιγνιτικών περιοχών και η εφαρμογή σχεδίου σταδιακής απεξάρτησης από το λιγνίτη
• η κατηγορηματική απόρριψη της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, σαν εναλλακτικής λύσης
• η αποτροπή της ανεξέλεγκτης χρήσης του φυσικού αερίου, καθώς και της δημιουργίας ενός νέου τεράστιου ενεργειακού κέντρου, σαν αυτό που έχει αρχίσει να υλοποιείται στην περιοχή της ανατολικής Στερεάς και, ιδιαίτερα, της Βοιωτίας

Τέλος, και ανεξάρτητα από τη θετική τροπή στο θέμα του λιθάνθρακα, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε τον τρόπο με τον οποίο συντελέστηκε αυτή η μεταστροφή. Με μια διαδικασία πίσω από κλειστές κουρτίνες, μακριά από την κοινωνία και με απουσία της οποιασδήποτε δημόσιας διαβούλευσης. Με μια διαδικασία που αμφισβητεί, για μιαν ακόμη φορά, την αξιοπιστία του ΣΕΕΣ και της ΡΑΕ, που μέχρι σήμερα υπερασπίστηκαν, με λόγια και έργα, την επιλογή του λιθάνθρακα. Για το λόγο αυτό, διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο, τα ίδια πρόσωπα και οι ίδιοι πολιτικοί είναι σε θέση να υποστηρίξουν μια διαφορετική λογική στον τομέα της ενέργειας. Όπως κρατάμε, επίσης, στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας το ενδεχόμενο, ένας άλλος υπουργός, κάποια άλλη στιγμή, για τους δικούς του λόγους, να αποφασίσει ξαφνικά ότι ο λιθάνθρακας ή η πυρηνική ενέργεια είναι κάτι αναγκαίο και χρήσιμο.

Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στα ζητήματα της ενέργειας με την ίδια προσοχή, έτοιμοι, ανά πάσα στιγμή (όπως κάναμε μέχρι τώρα) να παρέμβουμε. Μεταφέροντας το στίγμα των ενεργών πολιτών και τη διάθεση για ένα ριζικό αναπροσανατολισμό του ενεργειακού σχεδιασμού.

"ΤΑ ΝΕΑ", δημοσίευμα: Θετική εξέλιξη στο θέμα του λιθάνθρακα

Στον πάγο βάζει η κυβέρνηση τον λιθάνθρακα και μαζί με αυτόν τα σχέδια της ΔΕΗ αλλά και των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων για την εγκατάσταση μονάδων ηλεκτρισμού με το συγκεκριμένο καύσιμο.
«Δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης ούτε η πυρηνική ενέργεια ούτε ο λιθάνθρακας», ανέφεραν χθες κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης, για να προσθέσουν ότι «στο θέμα του λιθάνθρακα υπάρχει τροποποίηση της πολιτικής μας». Κατά τις ίδιες πάντα πηγές, το έλλειμμα της χώρας σε ηλεκτρισμό που θα προκύψει έντονο τα επόμενα χρόνια θα επιχειρηθεί να καλυφθεί με άλλα καύσιμα και όχι με λιθάνθρακα, με έμφαση στο φυσικό αέριο και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Πρόκειται για στροφή 180 μοιρών της πολιτικής της κυβέρνησης στο θέμα του άνθρακα, που κάποιοι έσπευσαν να τη χαρακτηρίσουν και «προεκλογική», αφού το τελευταίο που θα ήθελε θα ήταν να οδηγηθεί σε εκλογές έχοντας να αντιμετωπίσει τις μαύρες σημαίες των τοπικών κοινωνιών που αντιδρούσαν έντονα στις νέες μονάδες λιθάνθρακα. Και αυτό διότι η στάση των προηγούμενων ηγεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης, τόσο επί Δ. Σιούφα όσο και επί Χρ. Φώλια, για «λελογισμένη» χρήση του λιθάνθρακα στο ενεργειακό μας ισοζύγιο, όσο και η επιμονή της ΔΕΗ και των ιδιωτών για την κατασκευή τέτοιων μονάδων, είχαν δημιουργήσει ένα ευρύτατο μέτωπο αντιδράσεων σε Καβάλα, Μαντούδι, Αλιβέρι, Αστακό, Άσπρα Σπίτια, Αλμυρό Βόλου και όπου αλλού υπήρχαν σκέψεις για παρόμοιες επενδύσεις.

Ειδικά για τη ΔΕΗ, στο επιχειρησιακό σχέδιο της οποίας είχε συμπεριληφθεί η κατασκευή δύο μονάδων λιθάνθρακα, σε Αλιβέρι και Λάρυμνα, συνολικής ισχύος 1.600 ΜW, η ίδια πηγή ανέφερε ότι η επιχείρηση θα πρέπει να αλλάξει τα πλάνα της. Προσθέτοντας μάλιστα ότι η διοίκησή της έχει ενημερωθεί για την απόφαση αυτή του υπουργείου Ανάπτυξης, γεγονός που όπως άφηναν να εννοηθεί δεν έγινε δεκτό με ιδιαίτερη ικανοποίηση από την εταιρεία. Εκτός ΔΕΗ, σχέδια για μονάδες λιθάνθρακα είχαν τόσο η Εndesa (Άσπρα Σπίτια) όσο και η ΤΕΡΝΑ (Μαντούδι) και η Εdison-ΕΛΠΕ (Αστακό).

Το νέο μείγμα της ενεργειακής πολιτικής
Γεγονός είναι πάντως ότι μετά την απόρριψη του λιθάνθρακα ως εναλλακτικού καυσίμου βάσης, δίπλα στον λιγνίτη και στο φυσικό αέριο, (μια τέτοια μονάδα θέλει 5-6 χρόνια να κατασκευαστεί) μένει να απαντηθεί με ποιον τρόπο θα καλυφθεί το έλλειμμα σε ηλεκτρισμό τα επόμενα χρόνια. Το φυσικό αέριο είναι και θα παραμείνει ένα ακριβό καύσιμο, ο κάποτε φθηνός λιγνίτης τελειώνει, αφού τα ποιοτικά αποθέματα βρίσκονται σε όλο και μεγαλύτερα βάθη, ενώ όσον αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αφενός υπάρχει πρόβλημα με τη γραφειοκρατία και αφετέρου λειτουργούν συμπληρωματικά. Σε σχετική ερώτηση, η πηγή του υπουργείου απάντησε πως για την κάλυψη του ελλείμματος θα δοθεί από εδώ και πέρα μεγάλη έμφαση σε άλλες μορφές ενέργειας, δηλαδή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, και ειδικά στα αιολικά, όπου ετοιμάζεται απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας. Το έλλειμμα θα επιχειρηθεί επίσης να καλυφθεί με επίσπευση εκ μέρους της ΔΕΗ των χρόνων αντικατάστασης των παλαιών μονάδων φυσικού αερίου και λιγνίτη της εταιρείας με αντίστοιχες νέες.

Καμία αύξηση στη ΔΕΗ
Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι το 2009 δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, καθώς επίσης ότι τη χρονιά που διανύουμε δεν πρόκειται να αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Όσο για τον επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Τάκη Αθανασόπουλο, οι κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης διαψεύδουν τα σενάρια περί απομάκρυνσής του, τονίζοντας ότι παραμένει στην επιχείρηση ως διευθύνων σύμβουλος.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, στα σχέδια της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης περιλαμβάνονται συγχωνεύσεις ομοειδών οργανισμών του υπουργείου, όπως για παράδειγμα στον τομέα έρευνας και τεχνολογίας, καθώς επίσης και πλάνο για περιστολή των δαπανών το 2009 κατά 10%.