Δεκεμβρίου 20, 2008

Δελτίο Τύπου 5/12/2008, για τη Λαϊκή Συνέλευση της 30ης Νοεμβρίου

Την Κυριακή 30/11/08 πραγματοποιήθηκε στον Αστακό Λαϊκή Συνέλευση, με πρωτοβουλία των Φορέων, των Συλλόγων και των Πολιτών του Δήμου Αστακού και θέμα την μελετώμενη εγκατάσταση λιθανθακικής μονάδας.

Η εκτίμηση, σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εκδόθηκε, είναι θετικότατη όσον αφορά στο επίπεδο του διαλόγου, την προσέγγιση των θεμάτων, τη συμμετοχή του κόσμου και τα αποτελέσματα. Έδειξε ότι μπορεί να αποτελέσει αφετηρία μιας διαρκούς παρέμβασης των πολιτών σε πολλά μείζονα θέματα.

Η Λαϊκή Συνέλευση:
1) Επιβεβαίωσε την εκτίμηση πως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είναι αντίθετη στην εγκατάσταση λιθανθρακικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στο Πλατυγιάλι.

2) Έδειξε την αποφασιστικότητα των πολιτών να συντονίσουν τη δράση τους για να είναι αποτελεσματική.

3) Κατέδειξε την διάθεση των πολιτών να συνεργάζονται σε ακηδεμόνευτες πρωτοβουλίες.

4) Φανέρωσε τις αδυναμίες και την αναποτελεσματικότητα της διαχείρισης του προβλήματος από μια κλειστή Επιτροπή με έμφαση στη γραφειοκρατική και νομική παρέμβαση, σε αντίθεση με μια Ανοιχτή Συντονισμένη Πρωτοβουλία με έμφαση στην κινηματική και δυναμική συλλογική Προοπτική.

5) Απέδειξε την προβληματικότητα της ταύτισης των θεσμικών αυτοδιοικητικών πρωτοβουλιών με τις συλλογικές δραστηριότητες των πολιτών.

6) Κυρίως ανάδειξε την αναγκαιότητα συνεργασίας όλων των πολιτών, των φορέων και των θεσμών που τάσσονται κατά του λιθάνθρακα στο Πλατυγιάλι (και όχι μόνον εκεί).

7) Εκτίμησε την άμεση προτεραιότητα διεύρυνσης και κλιμάκωσης της δράσης, αλλά και την αναγκαιότητα διαρκούς ενημέρωσης και διαρκούς παρέμβασης στην τοπική και ευρύτερη Κοινωνία.

8) Κατέγραψε την αποφασιστικότητα των πολιτών να διερευνηθεί η υπόθεση των επικίνδυνων αποβλήτων και των - Άγνωστης φύσης και φορτίου- Αμερικάνικων πλοίων. Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες θα αγωνιστούν για την απομάκρυνση και των δύο αυτών κινδύνων.

Τέλος, εξελέγη 9 μελής Συντονιστική Επιτροπή, Ανοικτή για συμμετοχή αντιπροσώπου οποιουδήποτε Φορέα και Συλλόγου επιθυμεί, για την υλοποίηση των κατευθύνσεων της Συνέλευσης. Τα 9 μέλη είναι τα παρακάτω:

Βότσης Μάκης
Γεωργαλής Ηλίας
Ζαγκότας Βασίλης
Καλλίνικος Σπύρος (του Γερ.)
Λύχνος Κώστας
Πατσέλας Γιώργος
Ραλάτου Λαμπρινή
Ρηγάλος Κώστας
Σκάντζας Νίκος

Η Συντονιστική Επιτροπή θα συνεδριάσει άμεσα για την ανάληψη των πρώτων πρωτοβουλιών.

Αστακός 5/12/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: