Δεκεμβρίου 20, 2008

Έκκληση για Λαϊκή Συνέλευση

Συμπολίτες,

Οι ραγδαίες εξελίξεις του τελευταίου καιρού αναδεικνύουν μια πληθώρα προβλημάτων που σχετίζονται με τη λειτουργία του Πλατυγιαλιού και τείνουν να μετατρέψουν έναν εν δυνάμει αναπτυξιακό πόλο σε διαρκή ΑΠΕΙΛΗ για τον τόπο, την Ανάπτυξη του, το Περιβάλλον και την Υγεία των πολιτών

του.

Έτσι ενώ η (ήπια) διαμετακομιστική δραστηριότητα διέρχεται κρίση (που αναμένεται να επιδεινωθεί) και θα περίμενε κανείς να συζητούνται και να σχεδιάζονται, απ' τους θεσμικούς φορείς και την εταιρεία, πολιτικές ενίσχυσης αυτού του τομέα -ώστε να συμβάλλει το Πλατυγιάλι στην ανάπτυξη και στην αντιμετώπιση της ανεργίας - αντ' αυτού έχουμε:

1. Σχετικά με το λιθάνθρακα: α) Η εκκρεμούσα αίτηση της EDISON προς τη ΡΑΕ οδηγείται προς θετική γνωμοδότηση. Συνεργούν σ' αυτό:

- Το Γενικό Χωροταξικό που δίνει προτεραιότητα στη βιομηχανική ανάπτυξη και δευτερευόντως στη διαμετακομιστική δραστηριότητα του Πλατυγιαλιού.

- Το Ειδικό Χωροταξικό για τη Βιομηχανία που τακτοποιεί τα όποια προβλήματα χρήσης γης.

- Η μεγάλη πίεση των οικονομικών συμφερόντων που εντείνονται με την Κοινοπραξία EDISON και ΕΛΠΕ και στηρίζονται στην προτεραιότητα που δίνεται στον λιθάνθρακα (ως ορυκτό ηλεκτροπαραγωγής) μέσα από τον Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό (ΜΕΣ) 2008-2020. β) Εκτός από την EDISON πληροφορίες θέλουν και τη ΔΕΗ ως ενδιαφερόμενη για εγκατάσταση ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας!!!

2. Το πρόβλημα των Αμερικανικών πλοίων φαίνεται ότι χρειάζεται ιδιαίτερη διερεύνηση για τον απλούστατο λόγο ότι μόνο φήμες υπάρχουν και κανείς δε γνωρίζει τίποτα για το περιεχόμενο ή μεταφερόμενο φορτίο τους. Είμαστε ούτως ή άλλως ενάντια στην παραμονή τους.

3. Και δεν έφταναν όλα αυτά εμφανίζεται τις τελευταίες μέρες κοινοποίηση της ΑΚΑΡΠΟΡΤ Α.Ε. προς τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Νομαρχίας, που επικαλούμενη την ΚΥΑ 12044/613 (που αφορά σε μέτρα και όρια για την πρόληψη ατυχημάτων μεγάλης έκτασης) ζητά να αδειοδοτηθεί για μεταφορά και αποθήκευση «επικίνδυνων αποβλήτων». Μπροστά σ' αυτήν την οδυνηρή και επικίνδυνη πραγματικότητα δυο πράγματα είναι δεδομένα:

1- Η Πάνδημη αντίθεση σ' αυτές τις μεθοδεύσεις και την προοπτική μετατροπής του Αστακού και του Ξηρομέρου σε τοξική αποθήκη και ενεργειακό σκουπιδότοπο.

2- Η έλλειψη Συντονισμού και μετατροπής της παθητικής αντίστασης σε δραστήριο, δυναμικό κίνημα αποτροπής και διεκδίκησης.

Η εκρηκτική στιγμή, το σημείο μηδέν στο οποίο βρισκόμαστε, απαιτεί τη συγκρότηση του ευρύτερου δυνατού μετώπου που θα υπερβαίνει λογικές προσωπικής προβολής, ατομικού βολέματος αλλά και άκαιρου καταμερισμού ευθυνών και θα οδηγεί στο Συντονισμό και την Ενότητα των προσπαθειών. Για το σκοπό αυτό καλούμε όλους τους φορείς και τους πολίτες

του Ξηρομέρου σε μια ευρεία Συνέλευση Πολιτών και Φορέων στις 30/11/ στον Αστακό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: